SIDAMO

Ethiopië

De regio Sidamo ligt in het zuiden van Ethiopië op de grens met Kenia en Somalië, is vooral bekend om zijn fijne Arabica-koffie.
Sidamo is de naam van dit bergachtige gebied, de bevolking en de taal. Hier groeit koffie in het wild op de berghellingen, op grote landgoederen en ook in koffietuinen (kleine stroken land waarin elke familie fruitbomen en groenten plant), voordat ze worden gereinigd in de wasstations die verspreid liggen in de regio.

Koffie is niet alleen een belangrijke pijler van de lokale economie, maar is ook een belangrijk onderdeel van het lokale sociale en culturele leven. In Sidamo is een koffieceremonie een oud ritueel dat wordt doorgegeven van generatie op generatie. Een uitnodiging om er een​bij te wonen, is een teken van vriendschap en groot respect, en de sleutel tot een ervaring van ongeëvenaarde charme.

N/A°

Ahmed Legesse

Ethiopië

monoarabica Ahmed Legesse
Naam:
Ahmed Legesse
Locatie:
Sidamo
Met illy van:
1993

Elke morgen stapt Ahmed Legesse uit bij een koffieshop in Addis Abeba. Maar de beste koffie van de dag is de koffie waarvan hij kort daarna geniet, zittend aan het bureau in zijn kantoor zoals hij nu doet. De zon schijnt door het raam naar binnen terwijl vrachtwagens buiten denderen: de hele dag lang worden koffiezakken opgeladen om te worden afgeleverd. Zoals altijd blijft Ahmed kalm en spreekt op een gematigde toon. Hij heeft de rust van iemand die houdt van zijn werk en weet dat het zal worden gewaardeerd over de hele wereld.
In Ethiopië is er een sterke band tussen het land en de koffie, die in dit deel van de wereld ook in het wild groeit. Maar telen en verkopen is een lastige uitdaging. Daarom hebben Ahmed en zijn broer zwaar geïnvesteerd in training en kwaliteitsmanagement.
Ze hebben veel geleerd in hun 20-jarige samenwerking met illy, en hebben een sterke persoonlijke en professionele relatie opgebouwd met het bedrijf uit Triëst. Deze gaat veel dieper dan alleen het kopen en verkopen van koffie. Ahmed herinnert zich vaak het zingen, dansen en feesten tijdens de bezoeken van zijn Italiaanse partners in Addis Abeba.
Het lawaai van de vrachtwagens wordt vervangen door het geluid van zingende vrouwen terwijl ze zorgvuldig de koffie wassen. Terwijl hij ze zo bekijkt, denkt Ahmed terug aan een belofte die hij vele jaren eerder heeft gedaan: niets van dit alles zou ooit verloren mogen gaan. Daarom probeert hij zijn kennis door te geven aan zijn kinderen, zoals zijn vader dat bij hem deed.