Yirgacheffe

Ethiopië

In de meest bekende legende over de oorsprong van koffie wordt gezegd dat de opmerkelijke effecten van deze mysterieuze plant werden ontdekt in Yirgacheffe, door een geitenhoeder en zijn nieuwsgierige dieren die na het eten van een paar bessen zeer levendig werden. Yirgacheffe is nu een bedevaartsoord voor alle koffieliefhebbers.
Yirgacheffe ligt in het zuiden van Ethiopië, en is de thuisbasis van enkele van 's werelds beste Arabica-planten.

Het is een natuurlijke 'wieg' voor koffie: de plant groeit er, zelfs in het wild, en op de plantages gedijt deze goed op grote hoogten. Koffietelen is een cruciaal onderdeel van de lokale economie, maar het belangrijkste is dat het een integraal onderdeel vormt van de sociale en culturele gewoonten van de mensen. Of zoals een oude Ethiopisch spreekwoord zegt: "Buna dabo naw": koffie is ons brood.

N/A°

Ali Legesse

Ethiopië

monoarabica Ali Legesse
Naam:
Ali Legesse
Locatie:
Yirgacheffe
Met illy van:
1993

Het is bijna 8 uur 's ochtends, en op de velden adem je de lucht van het werk van gisteravond. Miljoenen koffiebonen lagen te drogen in de zon, terwijl overal om hen heen de natuur wakker langzaam werd. Plotseling bedekken grote, donkere wolken de lucht. In een flits verandert de stemming: eerst is er een schreeuw, en vervolgens loopt er een leger mannen en vrouwen met grote transparante vellen. Er volgen een paar seconden van waanzinnige activiteit; geen druppel mag de bonen raken, anders lopen ze het risico dat al het harde werk van de afgelopen dagen, het zwoegen van de boeren in de afgelopen maanden, en de  waardevolle samenwerking met illy verloren gaat. 

Ali Legesse staat op de veranda met een groep werknemers, kijkend naar de regen die neerslaat op het plastic. De koffie is veilig. Wederom kwam het zesde zintuig van de telers op tijd - ze voelen altijd wanneer er slecht weer aan komt en weten precies hoe lang ze hun oogst moeten beschermen. Een weerzender die er jarenlang niet naast zit!
Ali werd geboren in de koffie, of zoals hij het graag zegt "met koffie" . Zijn vader was exporteur, en na zijn dood namen Ali en zijn broer Ahmed het familiebedrijf over. Het keerpunt voor de broers Legesse kwam toen ze besloten om de volledige verwerkingsketen van koffiebonen over te nemen, een ambitieus project waaraan zij al hun inspanningen in de afgelopen 30 jaar hebben gewijd. Elke kop van 'hun' koffie kost minimaal 40 dagen hard werken, inzet en toewijding. Het is een smaak die Ali in zijn hart draagt.