Valle Occidental

Costa Rica

In het betoverende land van Costa Rica is koffietelen een bron van nationale trots voor de "Tico's" . De industrie is geconcentreerd in de Meseta Central, een uitgestrekte hoogvlakte met een vruchtbare vulkanische bodem, waar meer dan de helft van de bevolking leeft. De Valle Occidental ligt in het westelijke deel van dit gebied. Het lijkt speciaal te zijn gemaakt voor het telen van koffie: de hoogten van 800 tot 1400 meter, vrijwel altijd een luchtvochtigheid van 81% en een gemiddelde temperatuur van 21°C, allemaal factoren voor een overvloedig, gezond gewas.

In de Valle Occidental regent het ongeveer 160 dagen per jaar. Het begin van het droge seizoen in november valt samen met de koffieoogst die doorgaat tot februari, vaak in een feestelijke kerstachtige sfeer. De lokale telers hebben meestal kleine plantages  en gebruiken duurzame landbouw- en verwerkingsmethoden. Dit draagt er ook aan bij om hun Arabica-bonen de aroma's, perfect evenwichtige zuurgraad en body te geven waar de lokale koffie wereldberoemd om is.

N/A°

Lydia Matamoros

Costa Rica

monoarabica Lydia Matamoros
Naam:
Lydia Matamoros
Locatie:
Valle Occidental
Met illy van:
2005

Het is een zonnige ochtend, net als vele andere op de Monte Rosa. Vanuit haar raam kijkt Doña Lydia Matamoros uit over de hele plantage, een uitgestrekte vlakte met weelderige koffieplanten en schaduwrijke wilde citrusbomen die haar ogen doen oplichten.
Lydia spreekt over haar geboorteland met een heldere stem en een diepe, warme lach. Haar verhaal begint op het grondgebied van Naranjo in de Valle Occidental. Hier realiseerde  haar grootvader Juan Manuel in 1932 zijn droomen kocht een finca. Met de waterkrachtcentrale die voor zijn velden werd gebouwd, was hij ook de eerste die verlichting bood aan de hele provincie San Carlos, die tot dat moment deels in het donker verkeerde.

Sindsdien zijn er vele seizoenen verstreken. Sommige hebben het familiebedrijf hard getroffen. In 2000 bedreigde een branchebrede crisis het voortbestaan van de plantage. Lydia en haar man besloten om het hele landgoed over te nemen en hun leven te wijden aan koffie. Zij lieten alles achter en verhuisden hierheen met hun kinderen.
Nog elke dag is Doña Lydia blij met die beslissing. Niets maakt haar gelukkiger dan haar gezin te zien opgroeien op de plantage.
Vanmorgen kijkt ze tijdens het nippen aan haar koffie omlaag naar de werknemers op de Monte Rosa. Samen hebben ze een loyalteitspact gesloten met het land om stabiliteit te garanderen voor zichzelf en een stabiele toekomst voor de plaats waar ze wonen.
Net als het elektrische licht dat Juan Manuel introduceerde op deze velden, zal koffie voor hun allen altijd staan voor leven.