Ahuchapán

El Salvador

Met haar kleiachtige, vruchtbare grond, een zeer gunstig microklimaat en inwoners met een sterk en gezellig karakter is El Salvador een van de plaatsen op de wereld waar koffie diepere wortels geschoten heeft en een authentieke nationale rijkdom vormt.

Onmiddellijk ten zuiden van Guatemala, aan de kunst van de Stille Oceaan, is het een zeer bergachtig land. De schitterende Cordillera Apaneca Ilamatepec, een buitengewoon natuurlijk ecosysteem, strekt zich uit in het gebied van de middelste vulkanische bergketen. De eerste menselijke nederzettingen in dit gebied dateren uit het precolumbiaanse tijdperk en oude tradities van de voorouders worden door de plaatselijke bevolking nog steeds overgeleverd.

Op de hellingen van deze hoogvlakten groeit een zeer gewaardeerde Arabica waarvan de verbouwing op duidelijk zichtbare wijze aan het panorama bijdraagt. De koffie groeit hier inderdaad in de schaduw van andere planten, die Copalchi genoemd worden en de koffie beschutting bieden tegen de wind en de plantages beschermen. Ook deze eeuwenoude praktijken dragen bij aan het ontstaan van het karakteristieke aroma en de zachtheid op grond waarvan de plaatselijke koffie wereldwijd bekendheid geniet.

N/A°

Andres Salaverria

El Salvador

monoarabica Andres Salaverria
Naam:
Andres Salaverria
Locatie:
Ahuchapán
Met illy van:
2011

Andres Salaverria zit met een kop koffie in zijn handen in zijn pachtershuis Las Cruces. De dag is helder en uit het raam ziet men in de verte de hellingen van de Cordillera Apaneca Ilamatepec bedekt door het mozaïek van de Copalchi, de kostbare bomen die in dit gebied de koffieplanten bescherming bieden tegen de wind. De familie van Andres verbouwt vijf generaties lang koffie, precies hier, in de provincie Ahuchapán.

De koffie was in zijn leven allereerst een speelkameraadje omdat Andres als klein jongetje al in de plantages tussen de steenvruchtbomen speelde en vies werd van de honing en het vruchtnat. Dat onbezorgde kind heeft plaatsgemaakt voor een man die verliefd op koffie is.

Een passie de tot volle bloei kwam toen Andres in 2011 meedeed aan de eerste Master in Economie en Wetenschap van de Koffie, gepromoot door de Fondazione Ernesto Illy. Vandaag herinnert hij zich die ervaring met trots en emotie. Want juist toen had hij voor het eerst de gelegenheid producenten van over de hele wereld te ontmoeten en ervaringen en kennis met hen te delen.

En dat is nu juist wat Andres het mooiste vindt van zijn werk: de mogelijkheid om belangrijke relaties aan te gaan, die goed zijn voor de zaken maar dat niet alleen… Want de koffiehandel is niet zoals alle andere handel maar wordt vooral gevormd door belangrijke en diepe relaties. In deze omgeving beperkt men zich niet tot het schudden van wat handen of een vluchtige ontmoeting maar wordt samengewerkt om moeilijkheden te overwinnen en steeds betere resultaten te bereiken.