Chikmagalur

India

In het zuiden van het subcontinent, in het district Chikmagalur van de regio Karnataka, kwam koffie voor het eerst aan in India, ongeveer 350 jaar geleden. Er wordt gezegd dat koffie hierheen is gebracht door Baba Budan, een soefimonnik die nog steeds wordt vereerd door hindoes en moslims. Ondanks dat het gebied wordt omgeven door imposante bergtoppen is het overwegend heuvelachtig met een hoogte van 700-1200 meter.
Het heeft een aangenaam mild klimaat en weelderige vegetatie

met een enorme verscheidenheid aan diersoorten waaronder de nationale vogel van India, de pauw, die hier ongestoord leeft. De regio is de thuisbasis van 1.500 telers, van wie de meesten hun eigen kleine bedrijf hebben. Naast koffie groeit op dit land ook vanille, peper, sinaasappels en kardemom, een bedwelmende mix van geuren en aroma's, verrijkt met de smaken van vele lokale legendes. Juist deze rijke verscheidenheid geeft de bekende Chikmagalur-koffie zijn unieke karakter.

N/A°

Vaidhyanathan Murali

India

monoarabica Murali
Naam:
Vaidhyanathan Murali
Locatie:
Chikmagalur
Met illy van:
2002

De fruitbomen en hoge boomstammen bieden schaduw aan alles in de plantage, waaronder de koffieplanten die de berghellingen groen kleuren. Vaidhyanathan Murali is blij dat hij in dit deel van de wereld woont, een plek waar mens en dier vreedzaam naast elkaar bestaan.
Er is niet veel veranderd in de regio Chikmagalur sinds Murali's vader het gebied voor het eerst bezocht in de jaren 1950 in opdracht van een Engelse koffiehandelsonderneming. Het was liefde op het eerste gezicht, en zodra hij de kans kreeg, kocht hij drie plantages.

Murali zit nu op een van deze plantages. Voor hem, en voor zijn vader, is koffie alles. Het is zelfs meer dan een beroep, het gaf zijn jeugd een zoete tint. Zijn moeder serveerde koffie voor het ontbijt met warme melk en suiker, volgens de Tamil-traditie. In Chikmagalur betekent koffietelen respect hebben voor een kwetsbaar natuurlijk evenwicht. Murali is ervan overtuigd dat dit de X-factor is in zijn heerlijke koffie, die een groot succes in eigen land en in het buitenland is. Deze heeft ook illy overtuigd, waarmee hij een sterke, duurzame samenwerking heeft opgebouwd op basis van wederzijds respect.
Het is nu bijna avond en terwijl hij onderweg is naar huis glimlacht Murali bij de gedachte aan zijn koffie die de mooie plantage verlaat en over de hele wereld reist.