Matagalpa

Nicaragua

Net als buurland Costa Rica is Nicaragua, de grootste en dunst bevolkte staat van Midden-Amerika, een koffieparadijs. Het “land van meren en vulkanen” wordt doorkruist door een bergketen die ontstaan is uit intense vulkanische activiteiten in een gebied waar een twintigtal kraters elkaar opvolgen en bevat het Nicaraguameer, het grootste van heel Midden-Amerika. De overvloed aan natuurlijke ecosystemen in deze streek maakt het tot een cruciaal gebied voor de biodiversiteit van de gehele planeet.

Het is vooral in het noorden van het land, dat voornamelijk bergachtig is, dat sinds eind negentiende eeuw een wereldwijd zeer gewaardeerde Arabica verbouwd wordt.

Het stadje Matagalpa en het omringende gebied zijn gelegen in de strook van de tierra templada, het meest getemperde klimaatgebied van Nicaragua, dat in tegenstelling staat met het hete klimaat van de laagvlakten. Het klimaat en de kenmerken van de bodem maken deze grond zeer beroemd voor de verbouwing van koffie die hier plaatsvindt met een voorkeur voor duurzame methoden, waarbij het milieu gerespecteerd wordt, en vaak in de schaduw van andere planten.

N/A°

broers Castillo

Nicaragua

monoarabica Castillo
Naam:
broers Castillo
Locatie:
Matagalpa
Met illy van:
2009

De broers Juan Francisco, Jaime en Victor Hugo Castillo zitten op hun schommelstoelen. Terwijl ze chorreado koffie drinken praten ze over enkele momenten uit hun kindertijd. Ze vertellen het verhaal van hun opa Juan Francisco en diens liefde voor koffie, 83 jaar geleden. Toen waren ze nog erg jong maar vandaag weten ze nog dat opa de koffie met een ezel naar Matagalpa bracht, de meest dichtbij gelegen stad, op circa 27 kilometer van huis.

Vandaag is El Diamante een van de mooiste plantages van het gebied en produceert zeer kostbare koffie. Voor de drie broers is dit succes vooral te danken aan het milieubewustzijn dat ze van hun vader geërfd hebben die enkel jaren geleden overleden is. De eigendom bevat drie rivieren waarmee de helft van de energie geproduceerd wordt die nodig is voor het beheren van de 197 hectaren waarop verbouwd wordt. Juan Francisco, Jaime en Victor Hugo planten bomen en zorgen voor de waterbronnen van de plantage. Jaime zegt dat het juist de aandacht van hun vader voor de grond was dat ze nu minder last hebben van de nadelige gevolgen van de klimaatveranderingen die zo zwaar op de koffieproductie in het land gewogen hebben. El Diamante bevindt zich in de noordelijke regio van Nicaragua, omringd door eeuwenoude bomen en prachtige bergen en wordt tegenwoordig door de derde generatie gerund.

Voor de broers Castillo is het fijn om te weten dat hun vader, vanaf het moment dat mij met pensioen ging tot aan zijn overlijden, heeft kunnen genieten van wat hij met moeite tijdens zijn werkzame leven opgebouwd heeft. Het is niet toevallig dat hij zijn grond graag beschreef als een plaats waar je het echte sentiment van vrede en harmonie kan proeven.