Ngorongoro

Tanzania

De schoonheid van dit land, dat zich rondom de vulkaan Ngorongoro uitstrekt en in 1979 door de Unesco op de Werelderfgoedlijst gezet is, lijkt haast betoverend. Het kratergebied, op 2200 meter hoogte, bevat de grootste vulkaankrater ter wereld en heeft een uniek ecosysteem. Hier volgen bossen en hoogvlaktes elkaar op, afgewisseld door savannes waar olifanten, leeuwen en nijlpaarden samenleven met de trotse Masaï die in dit gebied hun kuddes laten grazen.

 

 

De vulkaanbodem, die bijzonder vruchtbaar is, de hoogte van de plantages op de hellingen van de vulkaan en het overvloedige water afkomstig van de bossen bevorderen de groei van koffie van uitstekende kwaliteit die in dit natuurlijke paradijs al sinds de zeventiende eeuw verbouwd wordt. Om vandaag de koffiebonen te laten groeien die door de hele wereld gewaardeerd worden, vindt een geïntegreerde verbouwing plaats en wordt speciale en groeiende aandacht gegeven aan respect voor het milieu en de aspecten van duurzaamheid.

 

N/A°

J. Christian Jebsen

Tanzania

monoarabica Jebsen
Naam:
J. Christian Jebsen
Locatie:
Ngorongoro
Met illy van:
2013

Het venster vormt de omlijsting van de vijver waar iedere avond olifanten komen drinken terwijl op de achtergrond het licht van de ondergaande zon de rand van de krater een gouden glans geeft. J. Christian Jebsen observeert de wereld al vele jaren vanuit dit perspectief. Uit de stijl van het kantoor van Christian blijkt zijn jeugdpassie voor safari’s. Toen hij aan het begin van de jaren 80 in Tanzania aankwam had hij al het grootste deel van Afrika bezocht maar in dit zeldzaam mooie land vond zijn romantische en avontuurlijke geest een huis.

Tegenwoordig reist hij tussen zijn land van herkomst, Denemarken, en de plantage Shangri-La: 150 hectare op de hellingen van de krater van de Ngorongoro. Op deze genereuze grond wortelen zijn koffieplanten die Christian met behulp van 200 gepassioneerde medewerkers verzorgt. Dankzij hun groeiende enthousiasme voor de verbouwing van koffie is hij erin geslaagd het kwaliteitsniveau van de productie steeds verder te verhogen: op de Shangri-La Estate “zijn allen zich er bewust van en er trots op om bij te dragen aan de ontwikkeling van de plantage” – zegt hij geëmotioneerd.

De menselijke en professionele relaties met de gezinnen van de boeren die op zijn plantage werken vindt uitdrukking in respect en komt voort uit liefde voor deze grond: zo wordt altijd samen naar de beste oplossingen gezocht om de buitengewone natuurlijke context te beschermen waarin de plantage gelegen is. Christian weet nog van die keer toen besloten was twee paden naast de plantage aan te leggen om olifanten en buffels, die uit het bos kwamen, in staat te stellen vrij rond te loepen zonder de koffieplanten te vertrappen. Het respect voor deze plaats is waarschijnlijk de belangrijkste erfenis die Christian aan zijn zoon zal schenken, de vijfde generatie van de familie Jebsen die het kostbare vaandel overneemt.