SALGADO: HOMMAGE AAN DE TELERS

Sebastião Salgado voor illy: het verhaal van de harmonieuze relatie tussen mensen en landschappen, een fotografische reis door Brazilië, India, Ethiopië, Guatemala en Colombia, op zoek naar de wortels van de koffiecultuur. Een beschrijving van de oeroude rituelen en handelingen van de teelt, de oogst, het drogen en selecteren. In Principio geeft een onvergelijkbare blik van een van de grootste hedendaagse fotografen: Sebastião Salgado.

Salgado werd in 1944 geboren in Brazilië, in de staat Minas Gerais, de Braziliaanse koffiestreek. Na zijn universitaire studie vertrekt hij naar Parijs en vervolgens naar Londen, waar hij werkt als econoom voor de Internationale Koffieorganisatie. De sterke roeping om verhalen te vertellen aan de hand van beelden, leidt echter al snel tot een ommezwaai in zijn leven. In 1973 begint hij een carrière als fotograaf en documenteert hij het leven van de boeren in Zuid-Amerika en Afrika en hun migratie.

De samenwerking van illy met Salgado toont weer de aandacht die illy van oudsher heeft voor thema’s als duurzame ontwikkeling, respect voor lokale culturen en liefde voor de aarde. Dit leidt tot een constante samenwerking met de telers: een relatie die zich kenmerkt door respect, uitwisseling en groei en gericht is op verbetering van het product en tegelijkertijd op verbetering van de levensomstandigheden van de telers en hun gemeenschap.

CHINA
2012

China was het laatste land dat  begin 2012 namens het In Principio project werd bezocht. Salgado richtte zijn camera op de provincie Yunnan, gelegen in het uiterste Zuid-Westen van China. Met name de regionen Baoshan en Simao, vermaard vanwege de productie van Pu’erh thee, werden uitgelicht. De koffie uit die streken heeft een midden-sterke body, met intense tonen van karamel begeleid met fruitige tonen. Salgado’s foto’s onthullen een landelijke panorama van ongekende schoonheid en focust op respectvolle wijze op de menselijke aanwezigheid. De serie foto’s van China werd in oktober 2012 voor het eerst publiekelijk getoond tijdens de Galleria illy in Beijing.

COLOMBIA
2007

In de laatste etappe van In Principio verkent Salgado de op een na grootste producent van Arabica ter wereld. Dit gebied kenmerkt zich door kleine landgoederen die worden beheerd door meer dan 650.000 boerengezinnen. In het zuiden van Colombia - van het afgelegen San Agustín terug naar Pitalito – bezoekt Salgado het departement Santander waar volgens de legende de Colombiaanse koffieteelt is ontstaan. Verder naar het Caraïbische Santa Marta, in de Sierra Nevada, is de fotograaf getuige van de luidruchtige lokale markt van de inheemse Gamake in de stad Pueblo Bello. Ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van het bedrijf worden de foto’s van de laatste etappe, samen met een selectie van eerder werk, getoond in een overzichtstentoonstelling die is georganiseerd door de C/O Berlin - International Forum for Visual Dialogue - een van de grootste tempels voor fotografie ter wereld.

GUATEMALA
2006

Dit land biedt panorama’s van grote tegenstellingen die ook terugkomen in de koffie die in deze streken wordt geproduceerd. Deze kenmerkt zich door sterke noten van chocolade. Salgado legt beelden vast van de streken Antigue en Atitlan. Hij fotografeert de groei, oogst en bewerking van de Arabicabonen, tegen de achtergrond van deze ongebruikelijke landschappen.  In 2006 wordt de uiteindelijke reportage getoond als voorpremière in Galleria illy Milano.

ETHIOPIË
2004

Dit is het land van oorsprong van de koffie en de derde etappe van In Principio. Ethiopië is een van de armste landen ter wereld, maar ook een van de grootste producenten van Arabica. Hier richt Salgado zijn lens op Yirgacheffe, een streek waar een van de beste Arabicasoorten ter wereld wordt geproduceerd.  In 2005 worden de foto’s getoond als voorpremière in Lingotto di Torino.

INDIA
2003

Salgado bezoekt de staat Karnataka in Zuid-India. De Arabica die op de plantages hier groeit, verleent de illy melange een volle body en een lichte, maar aangenaam bittere toets.  De foto’s van de koffieplantages (in de schaduw van hoge tropische fruitbomen, nootmuskaat, peper en kardemon) en de grote ruimten waar de bonen worden bewaard, tonen het ritme en het verloop van het dagelijks leven op de plantages. De sterke zwart-witfoto’s van deze tweede reportage worden in 2004 gepresenteerd als voorpremière in de Chappelle de l’Humanité in Parijs.

BRAZILIË
2002

Dit land werd gekozen als eerste etappe van de reis. Brazilië is immers de grootste koffieproducent ter wereld en hier wordt de eerste Premio Qualità van illy uitgereikt. De foto’s van Salgado vertellen het verhaal van de oogst van de groene koffie. Ze vangen de schoonheid van de aarde en de waardigheid van de telers die ze bewerken. Van de Zona da Mata en Patrocínio in de staat Minas Gerais tot aan de Nova Zona Venda do Imigrante in de staat  Espírito Santo. Deze eerste reportage werd gepresenteerd als voorpremière in het Auditorium van Roma in 2003.

Sebastião Salgado voor illy, hommage aan de koffietelers

Sebastião Salgado voor illy, hommage aan de koffietelers

[/Plugin:If] Koffietelers door de ogen van de beroemde fotograaf Salgado. Een samenwerking die illy is aangegaan om aandacht te vragen voor duurzame ontwikkeling en uit respect voor de lokale culturen van de koffieproducerende landen.

1-sebastiao-salgado_in-principio_brasile_1.jpg

Sebastião Salgado – In Principio. Brazil

2-sebastiao-salgado_in-principio_brasile_2.jpg

Sebastião Salgado – In Principio. Brazil

3-sebastiao-salgado_in-principio_brasile_3.jpg

Sebastião Salgado – In Principio. Brazil

4-sebastiao-salgado_in-principio_colombia_1.jpg

Sebastião Salgado – In Principio. Colombia

5-sebastiao-salgado_in-principio_colombia_2.jpg

Sebastião Salgado – In Principio. Colombia

6-sebastiao-salgado_in-principio_colombia_3.jpg

Sebastião Salgado – In Principio. Colombia

7-sebastiao-salgado_in-principio_colombia_4.jpg

Sebastião Salgado – In Principio. Colombia

8-sebastiao-salgado_in-principio_colombia_5.jpg

Sebastião Salgado – In Principio. Colombia

90-sebastiao-salgado_in-principio_guatemala_1.jpg

Sebastião Salgado – In Principio. Guatemala

91-sebastiao-salgado_in-principio_guatemala_2.jpg

Sebastião Salgado – In Principio. Guatemala

92-sebastiao-salgado_in-principio_guatemala_3.jpg

Sebastião Salgado – In Principio. Guatemala

93-sebastiao-salgado_in-principio_guatemala_4.jpg

Sebastião Salgado – In Principio. Guatemala

94-sebastiao-salgado_in-principio_guatemala_5.jpg

Sebastião Salgado – In Principio. Guatemala

95-sebastiao-salgado_in-principio_guatemala_6.jpg

Sebastião Salgado – In Principio. Guatemala

96-sebastiao-salgado_in-principio_india_1.jpg

Sebastião Salgado – In Principio. India