KOFFIE
IN DE WERELD

De koffiecultuur die is ontstaan in het West-Europa van de achttiende eeuw, is momenteel wereldwijd verspreid, al zijn er veel verschillende bereidingswijzen en consumptiegewoonten.

ITALIË

Het land van de espresso en uitvinder van de koffiebars behoort tot de grootste exporteurs van gebrande koffie. Wat consumptie betreft komt Italië op de tiende plaats. In Venetië werd in 1645 de eerste bottega del caffè geopend. In Napels kwam het typische karakter van koffie grotendeels tot stand: in talrijke bars wordt espresso ristretto geserveerd waarbij weinig suiker wordt toegevoegd.

FRANKRIJK

Tussen 1600 en 1800 komen intellectuelen zoals Voltaire en Honoré de Balzac samen in de Parijse café’s. Tegenwoordig serveren ze hier vooral filterkoffie met een croissant of baguette. Liefhebbers gaan naar brûleries. In Noord-Europa wordt espresso met meer water bereid (lungo) dan in Italië.

VERENIGDE STATEN

Amerikanen drinken meestal filter- of oploskoffie. Er is een groot assortiment koffie verkrijgbaar in verschillende smaken dat wordt gedronken uit grote mokken of kartonnen bekers. Koffie wordt op ieder moment van de dag gedronken: even afwisselend als de stad New York. De Verenigde Staten zijn de grootste koffieverbruikers ter wereld, gevolgd door Brazilië, de grootste koffieproducent.

TURKIJE

Koffie arriveert halverwege de zestiende eeuw in Istanbul dankzij Syrische handelaren. Het krijgt een belangrijke rol in de maatschappij, de politiek, de religie en de gastvrijheid. In harems worden jonge vrouwen door mannen beoordeeld op hun kwaliteiten om koffie te bereiden. Een hedendaags gezegde in Turkije luidt: samen koffie drinken staat garant voor veertig jaar vriendschap.

OOSTENRIJK

Wenen maakt al in 1683 kennis met koffie, dankzij de Turken. En als ze de aftocht blazen, laten ze een heleboel zakken met kostbare bonen achter. De Weners bedenken zo’n vijftig manieren om koffie te bereiden, altijd vergezeld van een punt taart en een krant, en de kunst om stijlvol ‘tijd te verliezen’.

JAPAN

Ondanks de Oosterse filosofieën heeft men in Tokyo altijd haast. Japanners zien koffie als een energiedrank die je koud, in een blikje of plastic flesje drinkt. Je koopt het in een bar of in een van de overal verspreide automaten. Sinds een paar jaar zijn er in Japan Europees aandoende ketens van koffiebars en restaurants.  

DUITSLAND

Duitsers drinken filterkoffie. ‘s Ochtends bij een stevig ontbijt en verder de hele dag door, snel en staand in een Stehkaffee. Toch is er sprake van een herontdekking van het echte aroma en de kostbare kwaliteiten van een kopje koffie dat met zorg en aandacht is bereid.

SCANDINAVIË

Noord-Europa is recordhouder wat betreft de koffieconsumptie per inwoner. Scandinaviërs drinken zeer veel koffie en geven de voorkeur aan een lichtere branding en koffie die met meer water is bereid.