Cauca

Colombia

De regio Cauca ligt in het zuiden van Colombia, hét land met verleidelijke landschappen vol rivieren en watervallen.
De provinciale stad Popayan werd gesticht in de 16e eeuw en staat bekend als de 'ciudad blanca', de witte stad. Dit is een belangrijke toeristische bestemming en religieus centrum. De stad is ook beroemd vanwege de vieringen van de Heilige Week die daar worden gehouden. In een zo diverse regio als Cauca is de koffietelerszone in het noorden van Río Patia ongewoon homogeen en biedt de perfecte omstandigheden

voor een goede oogst. Het bergachtige gebied is ingeklemd tussen de hoge cordillera en de hoogvlakten op een hoogte van 1700 meter. Het klimaat is hier stabiel, de regen overvloedig, de vulkanische bodem zeer vruchtbaar en er is een duidelijk onderscheid tussen de droge en regenseizoenen. Al deze factoren dragen bij aan uitstekende koffie. Arabica uit Cauca wordt met de hand geoogst en worden over de hele wereld gewaardeerd om zijn bijzondere zoetheid.

N/A°

Carlos Solarte

Colombia

monoarabica Carlos Solarte
Naam:
Carlos Solarte
Locatie:
Cauca
Met illy van:
2007

Als Francisnet aankomt op de boerderij verwelkomt Carlos  zijn vriend en collega van harte: het is tijd voor de gebruikelijke tinto, een kopje kokend hete zwarte koffie, die ze vaak samen drinken. Aangezien Carlos samenwerkt met de NFC, de nationale federatie van koffietelers), zijn zijn dagen gevuld met bijeenkomsten als deze plus een hele reeks andere verplichtingen. Naast het runnen van zijn eigen plantage besteedt hij veel tijd aan andere telers, houdt hij hun oogst in de gaten en helpt hen om verschillende problemen op te lossen. In de loop der jaren heeft hij via zijn werk veel koffieboeren ontmoet en heeft de rol van koffie in de sociale structuur van Cauca leren kennen en waarderen. In deze multi-etnische regio, die de thuisbasis is van de afstammelingen van de inheemse pre-Spaanse stammen, zoals de Los Paeces en de Misak, telen ongeveer 97.000 gezinnen Arabica. Het is een authentieke lokale traditie.

Net als veel van hen is Carlos ook een 'zoon van koffie'. Door in de voetsporen van zijn vader te stappen en door het werk in de velden, slaagde hij erin zijn studie te voltooien en uit te groeien tot een agronoom; daarmee verbeterde hij zijn sociale en financiële fortuin.
Volgens een oud gezegde uit deze streken, brengt koffie altijd goede dingen met zich mee. In het verleden hebben de mensen uit Cauca koffie zelfs gebruikt om wonden en snijwonden te genezen. Kijkend naar zijn vriend Francisnet als hij weer vertrekt naar zijn velden, denkt Carlos aan alle goede dingen die koffie in de toekomst voor zijn kinderen in petto heeft. Vandaag wordt het weer een goede dag.