Támara

Colombia

We zijn in de regio Casanare, de grootste van de 32 Colombiaanse provincies. Dit gebied is omgeven door hoge bergen en heeft een overvloedige toevoer van water, dat nu wordt opgevangen dankzij duurzame landbouwpraktijken. De regio wordt bewoond door een diverse populatie van diersoorten. In 1750 brachten de Jezuïeten koffie naar deze streek, en dat was meteen een succes. Het dorp Támara staat op grote hoogte, niet ver van een uitgestrekte vlakte en hoogland. De traditionele leistenen huizen met houten daken bestaan nog steeds.

De koffieplanten zijn verborgen in de schaduw van hoge banaanbomen en platanen. Vraag de lokale bevolking wat hun geheim is en ze zullen u vertellen dat hun koffie zo speciaal is door de samenstelling van de bodem en de hoogte van 1400 meter, waarop de plantages floreren. Maar het belangrijkste van alles is het licht waarin de planten baden en het vrolijke gezang van de vogels. Dit is een combinatie die alleen dit deel van de wereld lijkt te bieden.

N/A°

Samuel Higuera

Colombia

monoarabica Samuel Higuera
Naam:
Samuel Higuera
Locatie:
Támara
Met illy van:
2000

"Dit land is te duur", zei zijn vader. Maar Samuël luisterde niet. Hij was bijna 30 en had alles geleerd wat er te leren viel over koffie op de plantage van zijn familie. Hij vond dat hij klaar was voor een​persoonlijk risico en begon zijn leven als koffieboer…
Zo begon het avontuur van Samuel Higuera, meer dan 40 jaar geleden in de regio Támara in Colombia. Vandaag is dat veld (dat misschien te veel heeft gekost) en de andere plantages uit de erfenis, de kracht van Samuel, die al enige tijd lid is van de plaatselijke coöperatie die de lokale koffieboeren direct toegang geeft tot de markt.

Hier lijkt de tijd te hebben stilgestaan: vanuit Samuel's huis zien we nog steeds de koloniale gebouwen en typische leistenen en houten constructies. Net iets hoger, op de berghellingen, groeit de fijne Arabica van Támara
De koffietelende gemeenschap is hecht, sterk gehecht aan zijn tradities en voelt zich diep verbonden met de bodem. Een erfenis die is gezegend, net als de handen die de planten opkweken. Dit is mede de reden dat de mensen zoveel doen om de planten te beschermen en te behouden.
Hier wordt gezegd dat koffieeen liefdesrelatie is: veel stellen werken samen op de plantage. Terwijl de mannen de zwaardere fysieke taken uitvoeren, zijn de vrouwen een waardevolle hulp bij het oogsten van de rijpe koffiebessen. Samuel is blij dat hij banen voor zoveel vrouwen kan bieden. Hij gelooft dat het hun vrolijke stemmen en de feestelijke sfeer die ze met zich meebrengen helpen om zijn koffie nog beter te maken.